Kvindelige murere internationalt


Det er ikke hver dag, at du støder på en kvinde, der holder et vaterpas, mixer cement og bygger et hus. I mange lande - hvis ikke alle - er byggeri og ingeniørbrancher stærkt domineret af mænd. Det får fejlagtigt mange - både kvinder og mænd - til at tro, at kvinder ikke for alvor kan arbejde i byggefagene. Men det kan kvinder - ikke kun i Danmark og Europa, men i hele verden!

ENLIG MOR TIL FIRE MURER I UGANDA

Asia Kigongo fra Uganda blev murer som en levevej efter et voldeligt ægteskab. Selv om hun mistede hele sin formue, har Asia Kigongo ikke mistet håbet. Som enlig mor forsørger hun sig selv og sine fire børn ved at producere mursten, bygge og arbejde i sin egen salon.

KVINDELIGE MURERE I TANZANIA

I landdistrikterne i Tanzania forventes det af kvinder, at de passer hjem og børn, men nogle kvinder forsørger sig selv og familien som murere. Samtidig tjener de penge, så de kan betale for, at børnene kommer i skole, og så de kan købe gødning til deres marker. Kvinderne kunne dog godt bruge lidt mere i løn. Som en af kvinderne udtaler, at lønnen er for lav i forhold til arbejdsindsatsen.

KVINDELIGE HÅNDVÆRKERE I NEW YORK

Jacobson & Co, som er grundlagt i 1889, har en af ​​de højeste procentdele af kvinder i deres arbejdsstyrke. Firmaet har ydet en bevidst indsat for at få flere kvindelige håndværkere, og holdningen er, at kvinder bidrager med nyt til de traditionelle mandefag og dermed til succes. En kvinde fortæller, at kvinder er ledere, fordi de er vant til at lede familien. I USA tjener kvinder i gennemsnit 81,1 procent af, hvad mænd tjener, men i bygningsindustrien er tallet 99,1 procent.

I Indien bærer stærke, kvindelige bygningsarbejdere tunge mursten på hovedet. Disse hårdtarbejdende kvinder arbejder i bagende varme til en dagsløn på kun omkring 1,40 dollars.

INDISKE KVINDER BÆRER MURSTEN

VÆRDSÆT KVINDERS BYGGEARBEJDE

På byggepladsen i Cambodia arbejder kvindelige håndværkere uden ordentlige sikkerhedsforanstaltninger og til en lavere løn end mændene. Denne video er produceret for at sætte fokus på, at kvindelige bygningsarbejdere fortjener ligeløn, tryghed og et liv uden vold.

DERFOR ELSKER KVINDER BYGGEPLADSEN

Inspirerende kvinder fortæller, hvorfor det er fedt at arbejde i byggebranchen. Kvinderne glæder sig blandt andet over friheden i deres job og over, at de ikke skal sidde stille bag et skrivebord dagen lang, men i stedet kan bruge deres hænder og være aktive på byggepladsen.

SÅDAN ER DET FOR KVINDER I USA

Byggeri har traditionelt været et manddomineret felt i USA. Men i dag vælger flere og flere kvinder at opbygge deres karriere i branchen. Karina Bafradzhian mødtes med nogle inspirerende kvinder, der arbejder inden for byggeri for at finde ud af, hvad der tiltrækker dem til disse fysisk skrævende jobs.